Részrehajlanak? – Márki-Zay Péter aláírásgyűjtését segítette a gyorshír szolgálat

2024.05.07. 17:05

Megbüntette a Helyi Választási Bizottság a vásárhelyi önkormányzatot

Márki-Zay Péter körül rengeteg a jogsértés a választási kampányban. A Helyi Választási Bizottság most az önkormányzatot is elmarasztalta miatta. A vásárhelyi polgármester vezette önkormányzat, úgy látszik részrehajlik, és segítette a Mindenki Magyarországa Néppártot, hogy össze tudja gyűjteni az Európai Parlamenti választáshoz szükséges 20 ezer aláírást.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter és képviselőjelölti csapata szinte két-három naponta követ el valamilyen jogsértést a kampányban. Fotó: Licska Balázs/MW

Ketten is nyújtottak be kifogást, tartalmilag nagyjából ugyanazon okok miatt, így azt a Helyi Választási Bizottság (HVB) együtt tárgyalta. A két kifogás lényege, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat megsértette a választási törvény alapelveit azzal, hogy a Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata nevű Facebook oldalon közzétette Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) elnöke kampányvideóját, amelyben a párt európai parlamenti jelölőszervezetként nyilvántartásba vett MMN választáson történő indulásához szükséges aláírásokra buzdította a választópolgárokat, ezáltal megsértette az esélyegyenlőségre, valamint jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket. A HVB ezért az önkormányzatot eltiltotta a további jogsértésektől és 30 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Nem ez volt a Márki-Zay Péter körüli jogsértés az elmúlt napokban. Először politikai pedofílián kapták Vásárhely polgármesterét. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a néppárt elnöke, polgármesterjelöltje kampányidőszakban gyerekekkel is fényképezkedett és erről egy internetes oldalon bejegyzést és fényképet tett közzé.

Pár nappal később egy magánszemély élt kifogással, amit kivizsgálva a bizottság ifjabb Jovány Gyula miatt állapított meg jogsértést a HVB. A mozgalom képviselőjelöltje az apja tulajdonában lévő, az önkormányzat által finanszírozott helyi buszokra kihelyezett plakátokon nem szerepeltette az impresszumot. Azóta rákerült és már Márki-Zay Péter hatalmas kampányfotóit is fuvarozzák a kampányfuvaros helyi járatos buszai. Kifogás ékezett a HVB-hez amiatt is, hogy a Népkertben megrendezett majálison felállított LED-falon, a rendezvényt az önkormányzat finanszírozta, a város eredményeit bemutató videóban megjelent a Mindenki Magyarországa Mozgalom logója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában